raio verwarmingspanelen in nulenergiewoningen

Raio verwarming binnen een grensverleggend Europees project voor energieneutraal wonen

RAIO stralingspanelen werden als het meest duurzame en energiezuinige verwarmingssysteem gekozen voor het Housing 4.0 Energy project in de provincie Vlaams-Brabant (BE). Housing 4.0 Energy is een grensverleggend project gecreëerd door 8 partnerorganisaties uit vijf landen (UK, IRL, NL, BE, DE) in Noordwest-Europa om de mogelijkheden van innovatieve technieken en materialen om CO2-neutraal te bouwen, te onderzoeken en een markt van betaalbare nulenergiewoningen te ontwikkelen. 48 ‘pilothuizen’ worden in de periode van drie en half jaar, eindigend op 29 november 2021, in de regio gebouwd en samen met de bewoners en belanghebbenden geëvalueerd.

De aanleiding voor het project was het EU klimaat- en energiebeleid 2030. Het houdt in dat in 2030, 27% van de EU energiebehoefte uit hernieuwbare energiebronnen moet komen; het verbruik van de energie moet met 30% verminderen; en de uitstoot van de CO2 met 40% ten opzichte van het niveau van 1990 moet teruggedrongen worden.

In Noordwest- Europa is de particuliere woningbouwsector verantwoordelijk voor bijna een derde van de totale CO2-emissie.
Dit, naast een aantal sociale ontwikkelingen, zoals een groeiend aandeel eenpersoonshuishoudens, heeft de behoefte aan betaalbare en energiezuinige woningen voor één- en tweepersoonshuishoudens gecreëerd.

Een specifieke case in Huldenberg, provincie Vlaams-Brabant, wordt binnen het project gebruikt om een aantal kampeerterreinen om te zetten in bestendig wonen. De Huldenberg camping is geleidelijk een permanente woonwijk geworden, wat oorspronkelijk niet de bedoeling was. Verschillende bungalows en caravans op de camping zijn niet duurzaam of energiezuinig ingericht en niet geschikt voor permanente bewoning. Daarom worden hier zes demowoningen van het Housing 4.0 Energy project gebouwd en aan de permanente bewoners ter beschikking gesteld.

Housing 4.0 Energy toont sociale huisvestingsmaatschappijen, architecten, aannemers, lokale overheden en zelfbouwers in Noordwest-Europa de weg naar koolstofarme technieken, materialen en bouwwijzen. Aangezien de RAIO stralingspanelen elektrisch bediend worden, zeer zuinig en zonder CO2-uitstoot werken, zijn ze een ideale verwarmingsoplossing voor dit project. RAIO is een gepatenteerd product van Spectra, een innovatieve Belgische onderneming die verwarming radicaal efficiënter en dus zuiniger, milieuvriendelijker en slimmer maakt. De huisjes worden gebouwd door twee andere Belgische startups: “In Hout” en “Bao Living”, gespecialiseerd in modulair bouwen en verzorgen van de interieur inrichting. Zowel Spectra als Bao Living zijn via de Belgische startup accelerator StartIt @KBC succesvol op de markt gelanceerd.