assemblagelijn van RAIO verwarmingspanelen

Spectra gaat samen met de investeerders LRM en U2P impact op schaal creëren

Spectra, oorspronkelijk een Belgische start-up en de producent van het innovatieve verwarmingspaneel RAIO, haalt vers kapitaal op voor het uitbreiden van haar commerciële activiteiten in Europa. Spectra is blij met haar investeringspartners LRM en U2P. Het zijn twee toonaangevende partijen uit Limburg (BE) actief in de duurzame energiesector. De investeerders zullen Spectra helpen om in de ´nieuwe economie´ impact op schaal te creëren. In dit artikel vertellen wij iets meer over deze investeringspartners en hoe de relatie met Spectra is ontstaan.

Hoe het is ontstaan

Spectra is sinds 2019 actief op de Belgische en Nederlandse markt en heeft, ondanks de pandemie, een mooie groeispurt gemaakt. Het unieke product- RAIO verwarmingspaneel– werd in de juiste timing in de gaande energietransitie gelanceerd. RAIO biedt een veelbelovende kans voor commercialisering, niet alleen in Benelux maar in heel Europa. De intentie om op te gaan schalen was er al vanaf het begin, maar de vraag was: met welke investeerders? 

De eigenaar Jordy Kollenburg reflecteert: “De investeerders aantrekken was voor Spectra eigenlijk niet moeilijk. Ik heb maar met vier partijen gesproken, waarvan twee mijzelf [via de startup accelerator] benaderd hebben. Voor de rest heb ik er rustig aan gedaan en bewust niet verder gaan praten, omdat ik het bedrijf in eigen handen wil houden.” 

Jordy heeft gezocht naar de investeerder die een meerwaarde kon bieden aan Spectra, bijvoorbeeld, door de ervaring in het opzetten van een bedrijf, nuttige contacten, expertise in dezelfde sector en het op het strategisch vlak mee willen denken. Dus een partij die iets meer dan alleen het geld kon aanbrengen. 

Wie is LRM

LRM is een investeringsmaatschappij die een sleutelrol in de ontwikkeling van Limburg (BE) heeft. Zij nemen het voortouw om ideeën en projecten te ontwikkelen die garant staan voor duurzame vernieuwing. In hun portfolio vind je daarom alleen de Limburgse bedrijven (in totaal 260 bedrijven) die in de innovatieve, kennisintensieve en duurzame sector opereren. LRM biedt niet alleen de financiering maar ook de infrastructuur waarin deze bedrijven kunnen functioneren en groeien. 

Een van zulke broedplaatsen is GreenVille, het bedrijvencentrum voor ‘clean tech’, waar Spectra gevestigd is. Dit initiatief van LRM maakt deel uit van het Limburgse incubatorennetwerk. Start-ups kunnen er terecht voor een uitgebreide omkadering en ondersteuning met de juiste sectorgebonden know-how en coaching.

Jordy deelt zijn ervaring: “Het is fijn om met een Limburgse start-up community samen te werken. Alle mensen hier hebben de gelijkgestemde gedachten en dezelfde uitdagingen dus je kunt ook een keer de bevestiging vragen of van gedachten wisselen en ervaring delen. Daar hecht ik veel waarde aan. En hier in Limburg zijn wij toch het Noorden van België en toch merk je dat de kracht hier steeds sterker wordt. Tenslotte is de ligging zeer gunstig richting de buurlanden, op 20 minuten van Eindhoven en op 20 minuten van Maastricht, en binnen 20 minuten in het Duitse Noordrijn-Westfalen.”

Wie is U2P group

´U2P group´ van Ismaël-Ben-Al-Lal is een bedrijvencluster die innovatieve en duurzame ondernemers steunt en ondersteunt. Wat begon als een bedrijf in zonnepanelen, onder de naam Futech, is uitgegroeid tot een cluster van 15 bedrijven (inclusief Spectra) die vooruitstrevend zijn op technologisch niveau. Het business model van Futech werd op een slimme manier geïnnoveerd. De zonnepaneelparken voor industriële projecten, waar Futech zich eerst op richtte, werden al snel aangevuld met de particuliere markt. Futech koos voor een dienstenmodel, waarbij elektriciteit wordt verkocht in plaats van de panelen zelf. Zo moeten particulieren niet investeren in de zonnepanelen. Op die manier wordt de drempel naar groene energie verlaagd en heeft iedereen gemakkelijk toegang tot de energie van de toekomst. Uiteraard blijft Futech ook gewoon de koopformules aan te bieden, zowel residentieel als industrieel. De groep is in het bezit van tien octrooien gerelateerd aan de optimale functionering van de zonnepanelen en het opslaan van zonne-energie. 

Met Spectra aan boord breidt deze organisatie haar expertise in het optimaal benutten van de groene energie verder uit. De elektrische RAIO verwarmingspanelen werken met name ideaal in combinatie met de zonnepanelen. Huizen die zonne-energie opwekken kunnen al snel energieneutraal en klimaatneutraal zijn (mits goed geïsoleerd) wanneer RAIO als verwarmingssysteem toegepast wordt. Jordy vertelt: “U2P voorziet niet alleen het nodige kapitaal om de verdere groei te realiseren, maar teert ook op heel wat ervaring in een soortgelijke sector en geeft dus waardevolle inhoudelijke en strategische input. Zeker in deze groeifase is dat van onschatbare waarde.”

De perfecte match

Doordat beide investeerders zich op de duurzame energie sector focussen en op technologische innovatie inzetten, waren er genoeg raakvlakken om met Spectra in zee te gaan. De investeerders vinden Spectra een mooie aanwinst voor hun portfolio. Het kapitaal en de know-how zal ingezet worden voor het uitbreiden van het patent, voor bijkomende automatisering in de productie en voor de verdere commercialisering.