infrarood verwarming grafeen

Het wonder van grafeen technologie bij infrarood verwarming

Infrarood verwarmen wordt steeds meer “hot”. Dat merk je als je de zoekterm ´infrarood verwarming` in de zoekmachine intypt. Je krijgt namelijk een overvloed aan resultaten en leveranciers. Daarom willen wij in dit artikel toelichten hoe de gepatenteerde RAIO stralingspanelen zich onderscheiden van andere infrarood panelen op de Belgische en Nederlandse markt.

Infrarood verwarming heeft de toekomst

De belangrijkste reden achter de populariteit van de infrarood verwarming is dat het een duurzame verwarmingsoplossing biedt in tegenstelling tot de traditionele convectie verwarming, oftewel de radiator, en doordat het in veel gevallen zuiniger is dan verwarmen met aardgas.

Met stralingswarmte kan men namelijk doelgericht verwarmen en elke ruimte afzonderlijk aansturen. Hiermee wordt energieverspilling tegengegaan, de installatie is goedkoper en onderhoud is niet nodig.

Bovendien, moeten alle nieuwe gebouwen in NederlandVlaanderen en heel Europa zelfs vanaf 1 januari 2021 bijna energieneutrale gebouwen (BENG) zijn om de directe CO2 uitstoot te reduceren. Dus zeer energiezuinig en energieneutraal bouwen heeft de toekomst en infrarood verwarming (vooral in combinatie met zonnepanelen) komt hierbij goed van pas.

Hoe werkt infrarood verwarming

Het werkprincipe van alle infraroodpanelen is hetzelfde: ze stralen een warmte uit die objecten in de ruimte (dus ook mensen en dieren) verwarmen in plaats van de lucht in zijn geheel. De objecten die de infrarood stralen tegenkomen worden geladen met energie/warmte, welke deze op hun beurt terug reflecteren in de ruimte. Deze straling wordt vaak vergeleken met de warmte van de zon en wordt als zeer aangenaam en gezond ervaren.

De samenstelling van het infrarood paneel

Hoe zuinig infrarood verwarming is, hangt af van externe factoren zoals de type woning en hoe goed deze geïsoleerd is, samen met een intelligente sturing en het optimaal benutten van de energie, alsook interne factoren zoals de samenstelling van het infrarood paneel.

De exacte samenstelling varieert van fabrikant tot fabrikant, maar bij meeste infrarood panelen wordt er een zogenaamd halfgeleidermateriaal gebruikt om elektrische stroom om te zetten in infrarood straling. De achterzijde van het stralingspaneel wordt meestal geïsoleerd om te zorgen dat de warmte alleen via de voorkant uitgestraald wordt. Aan de voorkant wordt een voorplaat aangebracht die van metaal, glas of natuursteen gemaakt kan zijn.

Bij meeste infrarood panelen is dit halfgeleidermateriaal koolstof die op een hars vel of een soort net aangebracht wordt en in het verwarmingselement binnen het infraroodpaneel zit. Er kan ook gewerkt worden met gloeidraden of spiraalvormen verwerkt in een alternatieve substantie.

De zuinigste infrarood verwarming

In tegenstelling tot meeste infrarood panelen werken RAIO stralingspanelen op basis van een combinatie met de innovatieve grafeen technologie. Dat wil zeggen dat RAIO stralingspanelen geen afzonderlijk verwarmingselement bevatten maar geïmpregneerd zijn met de unieke grafeen combinatie.

Grafeen, die uit een laagje van slechts één koolstofatoom dik bestaat, met de zeshoekige vorm van honingraatstructuur, is een droom—materiaal: zeer dun, sterker dan staal, vederlicht en dient als een ultra—geleider.

Het verschil tussen een halfgeleider en een geleider is overigens het vermogen om elektrische stroom te geleiden. De geleider is veel potenter.

Daarnaast vertonen elektronen bijzondere eigenschappen als ze door grafeen lopen — zo gedragen ze zich alsof ze geen massa hebben — wat de deur geopend heeft naar compleet nieuwe soorten elektronica, waaronder ook RAIO verwarmingspanelen.

De Russische Nederlander Andre Geim heeft deze opmerkelijke ontdekking in 2004 gemaakt en kreeg samen met Konstantin Novoselov zes jaar later de Nobelprijs hiervoor.

Dankzij de innovatieve grafeen technologie werken RAIO stralingspanelen bij goed geïsoleerde gebouwen met een correct toegepaste transmissieberekening tot 30 procent zuiniger dan gangbare infrarood panelen en tot 70 procent zuiniger dan de traditionele convectie verwarming.

 

Professionele installatie oplossing

Terwijl meeste infrarood panelen die actueel op de markt beschikbaar zijn een kabel met de stekker als aansluiting op het stroom hebben, worden RAIO stralingspanelen direct aan de voedingskabel aangesloten.

Hierdoor onderscheidt RAIO zich als een professionele installatie oplossing die ideaal geschikt is voor nieuwbouw projecten, met een mogelijkheid om RAIO in te bouwen in een plafond of wand waardoor de voorzijde gelijk blijft aan de afgewerkte oppervlakte. Dit biedt esthetisch veel voordelen.

Bij bestaande huizen en woningen dient er een voedingskabel voorzien te worden via een valse wand of verlaagd plafond. Deze kabel kan wel afgetakt worden van een stopcontact (mits voldoende capaciteit) en blijft na aansluiting altijd uit het zicht en binnen het montageframe.

RAIO wordt altijd aangestuurd door een sturingssysteem zoals een slimme thermostaat. Dit zorgt voor het beste energetisch resultaat.