De eigenaar Jordy staat voor het Greenville gebouw

Het succesverhaal van RAIO en de ondernemer daarachter

Een innovatief product ontwikkelen dat de wereld beter maakt- hier dromen tegenwoordig veel ondernemers over, en dat is precies waarin Spectra geslaagd is. Spectra is een Belgische startup die de RAIO verwarmingspanelen als duurzaam alternatief voor de traditionele convectie verwarming op de markt heeft geïntroduceerd. RAIO heeft zichzelf dan meteen op de kaart gezet door in een EU voorbeeldproject voor energieneutraal wonen opgenomen te worden. In dit artikel lees je een interview met de eigenaar Jordy Kollenburg over hoe dit baanbrekend product tot stand is gekomen.

Creatieve geest

Jordy is een creatieve ondernemer en natuurliefhebber met een passie om dingen te maken. Op de leeftijd van 22 jaar heeft hij zijn eigen aannemersbedrijf opgezet dat in het hogere segment van de woningbouw jarenlang actief was. Helaas moest het bedrijf in 2017 door Jordy’s rugproblemen stilgezet worden en Jordy ging op zoek naar zijn volgende uitdaging. Hij had op dat moment nog geen idee dat hij deze geweldige impact op de planeet zou maken. Jordy: “Ik heb nooit eerder een dergelijk product als RAIO ontwikkeld, maar ik kom uit de bouwwereld waar alles gemaakt moet worden en alles eigenlijk maatwerk is. Je moet daar altijd heel creatief mee omspringen.”

Trends spotten in de bouwsector

De markt ontwikkelt zich continu en door bepaalde signalen tijdig te zien kan men de nieuwe ondernemingskansen en mogelijkheden voor innovatie ontdekken. Zo werd Jordy in zijn aannemerstijd steeds vaker geconfronteerd met de veranderingen in de bouwwereld, waarbij de veranderingen in isolatie, ventilatie en CO2-neutraal verwarmen zich voordeden. Zonnepanelen kwamen toen ook voor het eerst in beeld. In 2008 was Jordy een van de weinigen die zonnepanelen op huizen begon te plaatsen. Jordy vertelt: “Mensen zeiden toen dat dit nooit gaat doorbreken, en nu is het eigenlijk vrij standaard. En dat is een signaal dat ik zei, oké, hier is heel veel aan het veranderen.”

Wat brengt deze veranderingen teweeg? Jordy: “ Ik denk dat ik uit twee dingen heel duidelijk het signaal kreeg: een was de overheid die door had dat we iets moeten veranderen, want anders gaat de wereld kapot. En twee: de mensen en de bevolking werden steeds bewuster dat ze iets moesten veranderen, want zo kan de wereld niet verder. En ik wist dat de verwarming een grote vervuiler is die voor 30-40% van de CO2-uitstoot verantwoordelijk is, dus ik had zoiets: dit moet ook gaan veranderen.”

Een goed spoor

Hoe neem je als ondernemer de juiste beslissing wanneer het om jouw toekomst gaat? Jordy had inderdaad meer dan één idee als het om zijn volgende uitdaging ging. Hij overwoog naast verwarmingspanelen een mogelijkheid om houten speedboten of modulaire houten gebouwen te gaan maken. Maar in zijn zoektocht is hij tot de conclusie gekomen dat de modulaire gebouwen het niet gingen worden, omdat er al veel sterke partijen in de markt waren die veel verder stonden. Met betrekking tot de speedboten, moest Jordy ze ook laten varen, ook al heeft hij een volledig prototype met zijn eigen handen en met veel plezier gebouwd. Hij vindt: “De speedboat is eerder een nicheproduct die je heel mooi kunt maken, maar de slagingskans ligt dan veel lager, aangezien ik een product wilde produceren die ik heel ruim en breed in de markt kon zetten.”

Zo is Jordy de verwarmingsmarkt dieper gaan onderzoeken: “Ik heb heel veel marktonderzoek gedaan, mensen gaan bezoeken en gesprekken gevoerd. Ik ben zelfs in de universitaire richting gaan zoeken en daar heb ik de handvatten gekregen om bij de juiste partij uit te komen. En dat is eigenlijk gegroeid, en op gegeven moment had ik door dat ik op een goed spoor zat, dus ik ben dat spoor blijven vasthouden.”

3 geheime prototypes en heel veel geld

RAIO is niet het enige verwarmingspaneel op de markt, maar het onderscheidt zich door haar slimme ontwerp, dat de installatie door een persoon mogelijk maakt, en de gepatenteerde grafeen technologie die RAIO het zuinigste verwarmingspaneel op de markt maakt. Deze technologie is nog vrij onbenut in de verwarmingssector, aangezien de grafeen-doorbraak pas vijftien jaar geleden (in 2004) door de wetenschappers bereikt was.

Jordy herinnert zich: “Ik heb heel erg gekeken naar hoe zou ik het product willen zien in mijn woning. En dan met de achtergrond in de bouwwereld heb ik gekeken naar de ‘best practices’, zoals Velux dakramen. Het zit in een doosje verpakt en je kunt het perfect zelf installeren, want alles zit erbij en is netjes uitgelegd. En zo moest RAIO worden: eenvoudig en makkelijk toepasbaar, en gemaakt uit hoogwaardige materialen.

 

En toen, in 2017, is Jordy het paneel gaan ontwikkelen door de prototypes te bouwen en te testen. De fase, die samen met het marktonderzoek, bijna drie jaar lang geduurd heeft en drie prototypes gekost heeft, aangezien Jordy er toch een beetje perfectionistisch over is. Jordy: “Ik had het concept van het verwarmingspaneel, maar ik was nog zoekende naar een producent die iets kon maken wat super geleidend was en heel veel warmteafgifte had. In denk dat ik daar een anderhalf jaar naar heb gezocht.” Daarnaast, moest er de productielijn opgezet worden en ook verschillende keuringen en certificaten moesten worden verkregen.

Dat heeft zeker meer tijd en geld gekost dan wat Jordy in de eerste instantie dacht. Bovendien moest het ontwikkeltraject geheim blijven, omdat je iets nieuws aan het maken bent en daar een patent voor hoopt te krijgen. Uiteindelijk was het paneel eind 2019 klaar. De grootste uitdaging volgens Jordy was het om zo lang door te zetten om een uitstekend eindproduct te krijgen. Jordy: “Ik dacht dat het sneller zou gaan, maar goed werk heeft tijd nodig, zegt men altijd, en dat is werkelijk zo gebleken.”

Startup accelerator en een grensverleggend EU project

In oktober 2019 is Spectra via een recommandatie van een zakelijke relatie bij de Belgische startup accelerator Startit@KBC in het traject gekomen. Bij de eerste selectieronde werden er ruim 250 videoinzendingen ontvangen, waarvan uiteindelijk 64 beste kandidaten geselecteerd werden. Het traject heeft een jaar geduurd en dankzij de accelerator zit Spectra nu op Greenville, het centrum voor bedrijven die gaan voor een duurzame impact. Jordy: “Ik heb bij Startit@KBC heel veel geleerd en kon mijn zakelijke netwerk uitbreiden en benutten. Het is fijn om met zulke community samen te werken en een onderdeel van uit te maken.”

In 2020 begon het echt hard te lopen voor Spectra: RAIO werd uiteindelijk via een netwerk van de officiële dealers in de consumentenmarkt gezet. Aan B2B klanten in de bouwsector werd RAIO rechtstreeks aangeboden. Jordy: “RAIO werd heel positief als product ontvangen, en toch heb je zoiets: ergens wil ik betrokken worden bij een soort prestige project of een project waaraan meer aandacht wordt besteed. En als het project een voorbeeld moet stellen in de markt, en als je daarin betrokken kunt worden, dan is het een bekroning op je werk.”

Zo’n project was het Europese initiatief ‘Housing 4.0 Energy’ dat om energieneutraal en toekomstbestendig wonen gaat. Hiervoor moest Spectra een offerte opstellen die veel verder ging dan alleen de cijfers. De visie van het product en hoe het bedrijf wilde gaan groeien waren de belangrijke onderdelen van het selectieproces. Spectra is voor dit project uiteindelijk gekozen als verwarmingsleverancier.

Duurzaam ondernemerschap

Waarom is RAIO eigenlijk zo succesvol? Het antwoord is simpel: RAIO heeft de verwarming voorgoed veranderd. Als we kijken waar de bouwsector in EU naar toe gaat, zien we dat de energieneutrale en de circulaire visie daarin een belangrijke rol speelt. RAIO is milieuvriendelijk, duurzaam en circulair en de droom van Jordy is om RAIO naar een nog hoger niveau te tillen. Hij wil het paneel zich verder laten onderscheiden door hoe er met de grondstoffen omgegaan wordt zodat de impact op de natuur zo positief mogelijk is. Jordy: “Ik ben heel graag buiten en ik zit altijd in de natuur. Het is voor mij een must dat de natuur niet kapot gaat. Ik vind dat we met een gezonde gemoedstoestand moeten nadenken dat de volgende generatie en de generaties daarna ook nog een goede wereld hebben om in te leven.”

Maar naast de duurzame insteek blijft het pure en keiharde ondernemerschap toch op de eerste plaats staan als het om innoveren gaat, volgens Jordy: “De wereld boeit me zeker, maar in eerste instantie moet je een ondernemer zijn voor dat je een duurzaam en innovatief product in de markt gaat zetten. Want als je geen ondernemer bent, kan je deze wilskracht niet hebben, om je zo lang daarvoor in te spannen en ook het volledige risico te nemen om je volledige financiële middelen erin te steken.”

Hij voegt toe: “Het hangt een beetje samen, denk ik, hart en passie hebben voor het product, en hart en passie hebben voor de wereld en de volgende generaties en dan ook nog hart en passie te hebben om je bedrijf zo goed mogelijk aan te pakken en naar een hoger niveau te tillen door mee te gaan met de veranderingen en niet blijven stil te staan.”

En welke veranderingen ziet Jordy nu in de markt? Jordy: “Nieuwe signalen komen er zeker omhoog. Een van de hele mooie dingen vind ik het printen van de betonnen woningen. Ze zeggen nu weer: “Gaat dat doorkomen?” Ja, het gaat doorkomen. Dat weet ik eigenlijk zeker.”

Geïnteresseerd in een samenwerking met Spectra? Neem dan direct contact op met Jordy via jordy@raio.youlikeitwebdesign.be