Je bent meer dan een jaar niet op vakantie gegaan en je denkt eraan om gespaard geld aan je badkamer renovatie uit te geven. Goed plan, want het renoveren van een badkamer biedt een goede gelegenheid om de badkamer gelijk energiezuiniger en duurzamer te maken. Je kunt bijvoorbeeld denken aan betere ventilatie, isolatie en het oplossen van vervelende vochtproblemen. Maar het gaat ook over de CO2 uitstoot door energieverbruik. Dus hoe pak jij dit aan? In dit artikel zetten we alles op een rij voor een duurzame renovatie van je badkamer.
De thermische isolatie zorgt ervoor dat de kou buiten blijft en de warmte binnen. Dit is belangrijk om de energie die voor verwarming gebruikt wordt te besparen. Isolatie kan in je dak, vloer, muren en ramen zitten, dus je hebt veel mogelijkheden om beter te isoleren. Maar het hangt ook af van het type en bouwjaar van de woning, want nieuwere woningen zijn vaak al goed geïsoleerd. Soms heb je een extra toestemming of vergunning nodig om bepaalde isolatiewerkzaamheden uit te voeren, en soms kun je een subsidie hiervoor aanvragen. Wat je het beste kunt doen is eerst een isolatietest maken.
Samen met een goed geïsoleerde gebouwschil is het ventilatiesysteem één basiselement van een energiezuinige woning. Terwijl de isolatie een zeer belangrijk element is, kan een te goed geïsoleerde woning leiden tot te veel warmte, wat ook niet prettig is. Bovendien hebben diverse onderzoeken aangetoond dat ruim 80% van de woningen onvoldoende wordt geventileerd. Dus de ventilatie moet je niet onderschatten: stem de benodigde ventilatie op je badkamer ruimte af. De geavanceerde ventilatiesystemen zijn altijd CO2-gestuurd. Verder lezen over ventilatie kun je op deze pagina. En lezen hoe je energie kunt besparen met ventileren doe je op deze pagina.
Verwarm de badkamer heel efficiënt en zeer zuinig met een RAIO stralingspaneel. In tegenstelling tot de traditionele verwarming, verwarmt RAIO de ruimte wanneer het nodig is. Dat is slim, want je bent er toch niet de hele dag. En dankzij de innovatieve grafeen technologie werkt RAIO zuiniger dan de meeste infraroodpanelen. Omdat ze zonder CO2 uitstoot werken en elektrisch bedienbaar worden, zijn RAIO stralingspanelen de meest duurzame verwarmingskeuze.
Wist je dat de warmte die de RAIO stralingspanelen afgeven ook veel gezonder en prettiger is dan de warmte die je uit een traditionele radiator krijgt? Je kunt het vergelijken met de eerste zonnestralen in de lente die je lichaam zo graag vangt.
Bovendien brengt RAIO ook andere voordelen met zich mee: het vochtpercentage in de badkamer wordt drastisch teruggedrongen, waardoor het sneller opdroogt, dus je krijgt geen schimmelvorming in de ruimte, alsook minder condensvorming op jouw spiegel. De levensduur van meubels en materialen wordt dankzij de stralingswarmte verlengd.
Als het om warm water in je badkamer gaat, kun je op twee manieren verduurzamen. Ten eerste, kun je het water op een duurzame manier verwarmen, bijvoorbeeld door een zonneboiler te laten installeren. Ten tweede, zorgen dat je het warm water niet verspilt. De inloopdouche is in dit opzicht duurzamer dan een bad. Met gebruik van een warmteterugwinsysteem (wtw) kun je de warmte van het water tijdens douchen terugwinnen. En met een douche-timer zorg je ervoor dat je niet te lang onder de douche staat. Daarnaast zul je minder water gebruiken als je een waterbesparende douchekop installeert, bijvoorbeeld één die maximaal 7 liter water per minuut geeft. Hetzelfde geldt voor de kranen en het toilet spoelreservoir. Bovendien is het mogelijk om een grijswatersysteem te installeren, waarmee het douchewater wordt hergebruikt voor het toilet.
Gebruik LED verlichting. LED is de laatst ontwikkelde en meest duurzame verlichtingstechniek. LED werkt gemiddeld 90% zuiniger dan een gangbare gloeilamp en verbruikt 85% minder stroom dan een halogeenlamp. Doordat LED-lampen geen gloeidraad hebben zijn ze ook veel bestendiger tegen schokken en trillingen en hebben ze weinig onderhoud nodig.
Kies natuursteen, hout en glas voor een duurzame inrichting van de badkamer. Een voorbeeld is een glazen douchewand in plaats van een kunststof of plastic douchecabine. Keramische tegels en sanitair behoren ook tot duurzame keuzes. En als je iets bijzonders zoekt, kijk dan naar sanitair van gerecycleerde materialen, zoals Woodio.
De buren mogen geen overlast ondervinden tijdens de verbouwing en in veel gemeenten is burenoverlast strafbaar. Informeer je buren daarom van tevoren wanneer je gaat verbouwen, hoe lang de renovatie gaat duren en tot hoe laat en op welke dagen er geklust gaat worden.
Al zijn de duurzame materialen en technieken vaak duurder dan de niet duurzame alternatieven, de kosten van het onderhoud van een duurzaam gebouw zijn een stuk lager. Ook worden de energie- en waterbesparende maatregelen tijdens het gebruik van je woning terugverdiend, want jouw energie- en waterkosten verminderen aanzienlijk. Bovendien kun je voor het verbouwen bepaalde overheidssubsidies aanvragen.